Правила безпеки з вибухонебезпечними предметами

1) Види боєприпасів, методи їх розпізнання. Небезпечні предмети (знахідки) та дії при їх виявленні

Час від часу в землі знаходять небезпечні знахідки — вибухові предмети, що й до сьогодні являють велику загрозу життю і здоров’ю людей. Це різні види боєприпасів: артилерійські снаряди, артилерійські та реактивні міни, авіаційні бомби, інженерні міни, ручні гранати. Зовні небезпечні предмети нагадують безформні шматки металу. Роздивлятися їх та кидати у вогонь не можна, адже це може призвести до нещасного випадку. Знайшовши небезпечний предмет, сповістіть про це дорослих.

Знайшовши небезпечний предмет, сповістіть про це дорослих.

Щоб уникнути нещасних випадків, треба твердо запам’ятати, що доторкатися до вибухових або невизначених предметів неможна, бо це небезпечно для життя.

Виявивши вибухонебезпечні предмети далеко від населених пунктів, треба добре запам’ятати дорогу до того місця, де їх виявлено, поставити біля них пам’ятну вішку.

Про знайдені вибухонебезпечні предмети треба негайно сповістити працівників місцевого самоврядування, міліції, найближчого підприємства, школи або просто дорослих, які є поблизу. До жодних самостійних дій вдаватися не можна!

Не можна користуватися без нагляду дорослих піротехнічними засобами: хлопавками, петардами, феєрверками. Більш того, не можна зберігати їх удома, адже вони належать до вибухонебезпечних предметів.

Міра небезпеки зростає у випадку із саморобними піротехнічними іграшками: можна отримати важкі опіки, втратити зір, скалічитися та навіть загинути.
Так само існує висока ймовірність спричинити пожежу, якщо бавитися з вогнем біля горючих і легкозаймистих речовин та матеріалів,Вогнепальна зброя — не забава. Небезпечність користуваннямисливськими рушницями, виготовлення та випробуваннявибухових пакетів.

Вогнепальна зброя — не забава. Якщо в домі є мисливська рушниця або якась інша зброя, вона повинна зберігатися у спеціальному сейфі або дерев’яному ящику, які не дають можливості доступу стороннім особам.
Неповнолітнім та особам без спеціального дозволу зброю вдома тримати не можна.

Необережне поводження з предметами, призначення яких ви не знаєте, та вибухонебезпечними речовинами може призвести до нещасного випадку. Тим більше дітям не можна виготовляти вибухові чи вогненебезпечні предмети, перевіряти їх на міцність.

Вкрай Небезпечно кидати їх у вогонь, бавитися поблизу них сірниками чи запальничками. Вибухова речовина, що знаходиться всередині, може вибухнути та завдати великої шкоди.

Балони зі стисненим газом при ушкодженні чи перегріванні на сонці також можуть вибухнути.Запобігання отруєнню хімічними речовинами.

2) Правила поводження з ВНП, невизначеними предметами та речовинами

Авіаційні бомби, снаряди, гранати, міни тощо – всі вони легко вибухають від удару, вібрації, вогню тощо. ( Показати ілюстрації чи макети )

Зовні вони нагадують безформні куски металу, зіпсовані іржею, проте, як правило, вибухова речовина, що знаходиться всередині, може вибухнути і завдати великої шкоди.

Бесіда про правила поведінки при виявленні небезпечного предмета.

Знайшовши вибухонебезпечні предмети, слід бути пильним. Не можна торкатися їх і не дозволяти брати в руки своїм товаришам.

Чому небезпечний предмет не можна брати навіть у руки?

Випадково знайшовши вибухонебезпечні предмети, деякі люди, й особливо діти, чіпають їх, а інколи намагаються розібрати, палять на вогнищах, роблять спроби розбити, кидають, в результаті чого від вибухів трапляються нещасні випадки. Тому необхідно, щоб усі, а особливо діти, мали чітке уявлення про грізну силу, приховану у вибухонебезпечних предметах, і твердо знали правила поведінки при їх знаходженні.

Гази, що утворюються при вибуху, з величезною силою розривають металевий корпус вибухового пристрою на велику кількість осколків, які, розлітаючись у всі боки, уражають на значній відстані від місця вибуху.

Вибухові речовини, що застосовуються в боєприпасах, є хімічними сполуками різного кольору – від світло-жовтого до темно-коричневого. Навіть після тривалого перебування у воді чи землі вони не втрачають здібності вибухати, а в деяких випадках, хімічно взаємодіючи з металевим корпусом боєприпаси, утворюють нові види дуже чутливих вибухових сполук.

На жаль, кожного року відбувається безліч пригод з дітьми та необачними дорослими, які намагаються гратися чи розбирати вибухонебезпечні предмети.

Боєприпаси знешкоджують спеціальні групи піротехніків. Так, упродовж минулого 2007 року знешкоджено 140 тисяч одиниць боєприпасів.

Міни, снаряди, бомби, гранати, стрілецьку зброю минулої війни можна випадково знайти під час мандрів, відпочинку в лісі чи в полі, ігор на старих дворищах зруйнованих і незаселених будинків, у давніх окопах, на місцях зсувів ґрунтів і пагорбів, біля водойм, річок та озер. Необхідно усвідомити, що будь-який предмет, схожий на гранату, снаряд, міну або бомбу, на заіржавілий пістолет чи гвинтівку, чіпати не треба, а слід негайно обгородити це місце або залишити одного із старших учнів охороняти знайдену річ, повідомити про знахідку у міліцію, військкомат чи сільську Раду.

У такому разі трагедії не станеться. Ніхто не буде скалічений чи навіть убитий.

3) Запобігання дитячого травматизму від ВНП побутового призначення: піротехнічні засоби, горючі та легкозаймисті речовини

Горючі матеріали – це ті , які здатні горіти в звичайних умовах. Це дрова, вугілля, торф, солома, сіно, сухий хмиз, тирса, папір тощо. Вони здатні до само загорання.

– Які речовини і матеріали є легкозаймисті? Чому їх так назвали?

Легкозаймисті речовини – це ті, які легко загораються. До них належить бензин, нафта, ацетон, гас.

Легкозаймистими є і аерозолі ( дезодоранти, лак для волосся, засоби для знищення шкідливих комах). На балонах з аерозолями стоїть знак і напис «Вогненебезпечно!»

Вибухонебезпечні є легкозаймисті суміші сірки, борошна, цукру, вугілля і деревини з повітрям.

Зберігати легкозаймисті вибухонебезпечні речовини слід у приміщеннях, де немає відкритих джерел вогню, у герметичній тарі, далеко від нагрівальних приладів, а також під навісами. Тара має відповідати фізико-хімічним, пожежонебезпечним властивостям продукції та кліматичним умовам.

Під навісами дозволяється зберігати лише ті хімічні речовини, які від вологого повітря чи води не розкладаються і не спалахують.

До речі, треба знати , що траплялися випадки, коли до рук дітей потрапляв карбід, і вони жбурляли його у воду. Внаслідок хімічної реакції створювався горючий газ – ацетилен. Пустуни кидали в осередок виділеного газу запалений сірник, і газ, звичайно, вибухав. За наявності звичайної кількості карбіду може статися вибух досить потужної сили, який здатний призвести до трагічних наслідків. Не можна зберігати вибухонебезпечні матеріали у хлівах, підвалах житлових будинків.

Бензин та інші легкозаймисті рідини зазвичай зберігають у металевій тарі (каністрі) . Якщо бензин зберігати в гаражі, то його кількість не повинна перевищувати 40 літрів. Забороняється застосовувати для зберігання бензину ємності з поліетилену, використовувати змочені у бензині ганчір’я для видалення плям або з допомогою бензину та гасу здійснювати миття та знежирювання деталей, частин механізмів тощо біля джерел вогню.

Піротехнічні засоби в сучасному житті зустрічаються дуже часто. Придбати їх може навіть дитина. Але не всі замислюються над тим, яку загрозу вони несуть в собі. Піротехнічними засобами можна користуватися тільки дорослим. Не дозволяється використовувати їх у великому скупченні народу. Існують навіть такі піротехнічні засоби, які можуть використовувати тільки спеціалісти, що підготовлені з таких питань.

4) Вогнепальна зброя – не забава. Небезпечність виготовлення та випробування вибухових пакетів, користування мисливськими рушницями

Сучасна вогнепальна зброя має велику силу пострілу і тому є небезпечною. Здавна існує таке правило: зброя повинна зберігатись незарядженою. Проте в результаті необачності, поспіху та з інших причин трапляється так, що у вогнепальній зброї містяться набої.

Зброю ні в якому разі не можна наводити на людей, натискати на спусковий крючок. І взагалі вогнепальна зброя – це не іграшка. Вона створена, щоб убивати.

Великої шкоди життю і здоров’ю дітей може завдати сучасна вогнепальна зброя ( газові пістолети, гвинтівки) , яка є у їхніх батьків. Нерідко діти беруть зброю, щоб погратися з друзями, показати товаришам, розіграти їх або полякати когось.

Таке бешкетування часто закінчується нещасним випадком, в результаті якого вони стають інвалідами або навіть втрачають найдорожче для людини – життя.

Вибухонебезпечні є легкозаймисті суміші сірки, борошна, цукру, вугілля і деревини з повітрям. Часто діти самотужки виготовляють і випробують вибухові пакети. Це часто призводить до каліцтва і смерті.

Вогнепальну зброю слід зберігати в спеціально призначених для цього місцях, недоступних дітям.

 5) Заходи з безпеки під час збирання металевого брухту. Правила дії під час виявлення ВНП

Особливо уважними треба бути при збиранні металевого брухту. При виявленнi незнайомих предметів негайно сповістити про це класного керівника або когось iз дорослих. Вибухові предмети являють високу загрозу здоров’ю i життю людей, отже, не можна ризикувати через власну недбалість або необережність.

При виявленні незнайомих предметів негайно сповістити про це класного керівника або когось із дорослих. Вибухові предмети являють високу загрозу здоров’ю і життю людей, отже, не можна ризикувати через власну недбалість або необережність.

 6) Обережність  під час літніх канікул – запорука життя та здоров’я.

Не забувайте про правила безпеки під час канікул. Пам’ятайте — випадково виявлені боєприпаси несуть у собі велику небезпеку! Знищувати небезпечні предмети можуть тільки спеціальні команди підривників. Не можна гратися з вогнем, це може привести до трагічних наслідків. Відпочиваючи влітку біля водоймищ, не забувайте про правила поведінки на воді. Особливо уважними треба бути при збиранні металевого брухту.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *