День Української Державності

У нас красивий, гарний край:
Квіти, море, річка, гай!
Рідне все: поля, діброви,
А сади які чудові!
Їх краса – це білий цвіт…
Ненька наша, Україна,
Адже ти для нас єдина!
В Україні запровадили нове державне свято. Увести нове свято запропонував Президент Володимир Зеленський. За його словами, «точка відліку» української державності ― заснування Києва, столиці Київської Русі й сучасної України. Тому нове свято відзначатиметься 28 липня ― у день хрещення Київської Русі,
28 липня Україна щорічно відзначає День Української Державності,встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року № 423 з метою утвердження понад тисячолітніх традицій українського державотворення, яке корінням сягає часів заснування міста Києва та розквітло за князювання Володимира Великого.
ДЕРЖАВНІСТЬ – як же багато змісту в цьому слові! ДЕРЖАВНІСТЬ – це цілий комплекс усього матеріального і духовного буття народу. Але кожен українець вкладає в це поняття щось своє і розуміє його по своєму.
Сьогодні, як і багато віків тому, Україна стикається з проблемою самоідентифікації. Ми не маємо права у ці складні і важкі воєнні часи вважати слово ДЕРЖАВНІСТЬ метафорою і ототожнювати його зі словом «Держава», тому що зміст державності – він значно ширше! ДЕРЖАВНІСТЬ – це коріння нашої держави, його фундаментальна основа. ДЕРЖАВНІСТЬ починається його багатовіковою історією. Українці є нащадками Київської Русі, Запорізької Січі та Гетьманщини. Ми століттями існували в культурі! І саме українська культура довела свою незламну силу та спроможність виживати при будь-яких обставинах.
А ще, якщо гарненько подумати, то якби у нас не було нашої державності, то чи існувала б взагалі наша держава? Ми визначили право української нації на незалежність. Ми маємо свою державну символіку: Державний Прапор, Державний Герб та Державний Гімн. Ми маємо свою власну територію, яка формувалася вже багато століть. Перша згадка «Україна» є у писемних джерелах, датованих достатньо давно. А ще ми маємо своє неповторно прекрасне власне національне вбрання, страви, якими насолоджуються люди в усіх куточках планети, неповторні музичні інструменти. Українська народна творчість вражає своїм багатством, а історія країни наповнена незліченною кількістю видатних історичних постатей. І що саме найголовніше – ми маємо свою рідну, мелодійну, солов’їну рідну мову! Саме наша мова є найголовнішим засобом самоідентифікації народу! Її багато віків знищували, цуралися, забороняли… Але вона витримала! Ось чому так важливо сьогодні частіше відвідувати бібліотеки і долучатися до багатовікової літературної спадщини нашого народу та вивчати його історію. І ще слід пам’ятати слова однієї дуже мудрої людини: «Поки жива бібліотека – живий народ. Не стане її – помре минуле і майбутнє!». Ми маємо знати та пишатися досягненнями нашої держави на шляху її становлення.
          Ми впевнені, що і зараз переможемо у цій страшній війні! Ми впевнені, що українська нація витримає і це випробування! Бо як би не знищували нашу самосвідомість – у нас генетично закодовано боротися і пам’ятати, що державу можна знищити, а ДЕРЖАВНІСТЬ – ніколи!
Країн багато на великій карті,
Та серед них — вона, твоя єдина.
Її люби і будь завжди на варті,
Бо це твоя земля, це Україна.
Вона така ж реальна і казкова,
Як мамина долоня, тепла й щира,
У неї в серці українська мова,
В її душі любов і світла віра.
Цвітуть в ній мальви, маки.
Хтось, може, скаже, що таких багато.
Але ти знай, що іншої такої
Не зможеш в цілім світі відшукати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *